Sivut

keskiviikko 16. toukokuuta 2018

PALKKIOT: Ruokapalkkioita erilaisissa tilanteissa


Virikkeen perustaidot -kurssilaiset yllättyvät yleisimmin siitä, miten paljon palkkioina ruokaa kuluu. Keskustelu sivuaa sitä, että ruuan määrä palkkioina täytyy huomioida päivittäisessä ruokamäärässä. Yksittäisen kurssitunnin aikana kuluu helposti ruoka-annoksen verran. Siksi palkkiot on hyvä antaa melko pieninä palasina – huomioiden kuitenkin se, että ne ovat suhteessa koiran kokoon sopivia. Isolla noutajalla voi mennä väärään kurkkuun pienen pieni palanen.

Tässä blogitekstissä käyn läpi erilaisia tilanteita, joissa ruokaa on kätevä käyttää palkkiona. Kun harjoittelet näitä asioita, tee se silloin kun koira on nälkäinen ja odottaa ruokaa muutenkin.

Perustottelevaisuus

Jokainen meistä koiran kanssa kaupunkimaisissa olosuhteissa ulkoileva tarvitsee muutamia taitoja koiralleen, jotta lenkkeily olisi miellyttävämpää. Näitä taitoja ovat kontakti taluttajaan, vierellä kulkeminen, ohitustilanteet. Kaikkia koiria ei voi mennä nuuskuttelemaan. Myös itsehillintää (”jätä”) jokainen koira joutuu päivittäin harjoittamaan, sillä eläinten perään ryntäily taluttimessa tai mahdollisesti vaarallisten roskien poimiminen voi johtaa terveysongelmiin. Luoksetulo esimerkiksi koirapuistossa kotiin lähdettäessä tai omalla pihalla ollessa, ovat tärkeitä taitoja. Jokaisen koiran kanssa tarvitaan myös malttia rauhoittua odottamaan – esimerkiksi eläinlääkärin odotushuoneessa tai julkisilla kulkuvälineillä kuljettaessa.

Kaikkia näitä harjoittelemme Virikkeen Jokakoiran perustaidot -kurssilla.


Hoitotoimenpiteet

Aivan liian usein koira ei anna hoitaa turkkia, leikata kynsiä tai puhdistaa korvia. Parhaimmillaan nämä toimet hoituvat rennosti täysin koiran vapaasta tahdosta ilman avustajaa. Eläinlääkärit ja hoitajat kiittelevät. 

Perustaitoihin voisi lukea myös kuonokopan käyttämisen – oikein opetettuna sen pitäminen on kiva temppu, joka rauhoittaa koiran rokotushetkeksi tai verikokeen ottamista varten.

Tässä video, jotta pinseriuros Pico kertaa kuonokopan pitämisen vaiheita: 



HUOM! Videon koira on harjoitellut nuorena kuonokopan pitämistä - alkeisharjoittelussa oli paljon enemmän vaiheita kuin tässä esimerkkivideossa! 

Hoitotoimenpiteitä harjoitellaan mm. Virikkeen PentuEskari-kurssilla sekä Jokakoiran perustaidot -kurssilla. Myös yksityistunneilla nämä aiheet nousevat usein esille. 

Yksinolo

Jokainen koira joutuu joskus olemaan yksin kotona. Joillakin voi olla seurana toinen koira tai vaikkapa kissa. Suosittelen harjoittelemaan yksinoloa – myös niin että samassa tilassa ei ole toisia eläimiä. Yllättävissä äkkitilanteissa voi joutua jättämään koiran kotiin ja mennä esimerkiksi toisen lemmikin kanssa eläinlääkärille.

Yksinoloa kannattaa harjoitella paitsi kotona, myös autossa ja mökillä sekä mahdollisissa hoitopaikoissa.

Koirat ovat yksilöitä tässäkin asiassa. Joillekin yksin jääminen sujuu luontaisesti helposti: koira nukkuu päiväunet ja odottaa töistä palaavaa omistajaa rauhallisesti. Silti tällaisellekin koiralle on hyvä muodostaa tietyt rutiinit yksin jäämiseen. Erityisen tärkeää harjoittelu vaiheittain on sellaisten koirien kanssa, jotka eivät pidä yksin jäämisestä. 

Tällöin harjoittelussa voidaan tarvita erityisherkkuja, kuten pitkäkestoista pureskeltavaa, jotka piilotetaan erilaisiin aktivointileluihin tai syömistä hidastaviin ruokakupin korvaaviin alustoihin.

Harrastustreenit

Koiran kanssa voi harrastaa monenlaisia lajeja. Näistä suosituimpia lienevät rallytoko, agility sekä uutuutena nose work. Kaikissa näissä uusien temppujen opettelussa ruokapalkkiot ovat nopein tapa palkita koiraa riittävän usein. Harjoittelun edetessä palkkiot voidaan vaihtaa ruuasta esim. vetoleikkiin tai muihin virettä nostaviin vaihtoehtoihin, kuten vaikkapa innostaviin kehumisiin.

Videolla pikku-Lysti harjoittelee agilityssä tarvittavaa etäpalkkaa: 




Kisatilanteissa koiran täytyy jo osata vaaditut temput niin hyvin ettei ruokapalkkioita tarvita suorituksen aikana. Tässä alla olevassa videossa vilkas Lysti malttaa juuri ja juuri suorittaa rallytokon alokasluokan kisaradan. Ennen kehään menemistä näytin Lystilla lihapullat, jotka laitoin taskuuni suorituksen ajaksi. Kehänauhan yli poistuttuamme annoin Lystin syödä ison määrän lihapullia. 



Harrastuslajeihin voit tutustua esimerkiksi kesän 2018 kausikortti-tunneilla. Lajivalikoimassa mm. agilitykoiran pohjataidot, rally-toko ja nose work.



YHTEENVETO

Edellä mainitun lisäksi koirilla on lajityypillinen tarve pureskeluun. Muista siis tarjota puruluita ja muita pitkäkestoisempia pureskeltavia. Piilota niitä erilaisiin aina vain vaikeampiin piiloihin. 

Muista myös, että haastavissa häiriöisissä tilanteissa tarvitset esimerkiksi luoksetulon luotettavuuden kasvattamiseen jotain superherkkua, jota ei ole aina saatavilla. Käytä mielikuvitusta ja kysy vinkkejä kouluttajalta tai kokeneelta harrastuskaveriltasi!

Jos koirasi käyttäytyy jossain arkielämän tilanteessa ei-toivotulla tavalla, ota yhteys ammattitaitoiseen kouluttajaan. Ongelmakäytöksen ratkaisu on aina helpompaa, kun se ei ole ilmennyt kovin pitkää aikaa. 

Jos epäilet jostain käytöksestä muodostuvan ongelma, ota yhteys kouluttajaan mahdollisimman pian ja osallistu vaikkapa luennoille, joilla käydään läpi koiralle lajityypillisiä käytöksiä.

Virikkeen kotisivut: www.koirapalveluvirike.net
Facebookissa: https://www.facebook.com/VirikeMarianne/
Instagramissa #koirapalveluvirike



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti