” Omapäinen jääräpää”
” Aktiivinen, oppivainen, unohtavainen, höselö ja iloinen”
” Vilkas, aktiivinen, ajoittain epävarma, häiriöherkkä, utelias”
” Kaikkeen osallistuva, täynnä energiaa, täystuho”
” Korvaton, kekseliäs, tykinkuula”
” Vaahteramäen Eemeli”
Näin kuvailtiin teinikoiraa Virikkeen Facebook-sivulla. Tunnistitko näistä piirteistä oman koirasi?
Koira ja ihminen ovat eri lajia, mutta yhteiseloa on takana tuhansia vuosia. Toisinaan meille ihmisille tekee hyvää yrittää samaistua koiran asemaan. Tee pieni matka nuoruuteesi:
Muistatko vielä millaista oli olla teini-ikäinen?
Muistatko, mitkä asiat olivat sinulle silloin tärkeitä?
Muistatko, mistä asioista et silloin pitänyt?
Miten olet muuttunut siitä vaiheesta?
Koirasi näkökulmasta:
Millaisista asioista teinikoirasi pitää?
Mitkä ovat koirasi lempitemppuja?
Mistä asioista se ei pidä?
Missä tilanteissa koiraasi pelottaa?
Mitkä asiat olivat pentuna mieluisia, mutta eivät enää teininä ole yhtä tärkeitä?
Koiran kehitysvaiheet
Koiran kehitysvaiheissa sosiaalistumiskauden jälkeen alkaa nuoruusvaihe, jonka aikana koirasta tulee sukukypsä ja erilaiset käyttäytymismallit vakiintuvat. Roduissa ja yksilöissä on todella paljon vaihtelua käyttäytymisessä, joten on mahdoton sanoa mitään tiettyä ikää, jolloin teinikoira-vaihe alkaa tai päättyy. Yleisimmin sekä urokset että nartut tulevat sukukypsiksi noin puolen vuoden iän jälkeen. Nartuilla ensimmäistä juoksuaikaa seuraa teinivaihe ja uroksella kiinnostuminen narttujen hajuista on voimakkaimmillaan ainakin kahden vuoden ikään asti. Monesta rodusta sanotaan niiden kehittyvän hitaasti ja aikuistuvan vasta kolmivuotiaina. Ja jotkin rodut ovat erityisen pentumaisia koko elämänsä ajan.
Mihin katosi taitava pentu?
Teinikoiralle tyypillistä on epävarmuus ja levottomuus. Teinikoira saattaa uskaltautua murahtamaan tai näykätä ensimmäistä kertaa elämässään, jos ei näe tilanteessa muuta vaihtoehtoa. Oman reviirin puolustaminen herää; vieraan ihmisen tai koiran ilmestyminen pihalle aiheuttaa puolustushaukun. Näistä tilanteista seuraa monia arjen haasteita, joiden varhainen huomaaminen helpottaa tilanteiden ratkomista kouluttamisen kautta.
Mikäli olet pentuaikana panostanut perustaitojen harjoitteluun arjessa ja sosiaalistanut koiraasi erilaisten turvallisten lajitovereiden kanssa kommunikointiin, saatat päästä melko helpolla teinikoira-vaiheen yli. Koirasi on hieman ailahtelevampi ja epävarmempi kuin pentuaikana. Joudut ehkä palaamaan hieman helpompiin vaiheisiin harjoituksissa ja kertaamaan taitoja – muista olla kärsivällinen! Samoja sääntöjä noudattamalla teinivaihe menee ohi muutamassa kuukaudessa. Malta siis niin pian pääset nauttimaan taitavasta tottelevaisesta aikuistuneesta koirasta – haasteiden kautta mukavampaan arkeen!
Tehokkaat palkkiot tulevat sinulta!
Hajumaailma ja muut ympäristön ärsykkeet kiinnostavat teinikoiraa aiempaa enemmän. Paras lääke tähän on pysyä kiinnostavana, yllätyksellisenä: järjestä koirallesi vaihtelevia yhteisiä hetkiä erilaisten koirallesi mieluisten tehtävien parissa. Käytä parhaimpia palkkioita, jotka auttavat koiraasi motivoitumaan sinun kanssa toimimisesta. Ennakoi ja välttele vaativimpia tilanteita, mutta muista kuitenkin harjoitella arjen tilanteita.Toistoja ja toistoja – kärsivällisesti!
Muista, että koira tarvitsee sinua kertomaan miten haluat sen käyttäytyvän erilaisissa tilanteissa. Et kuitenkaan voi vaatia sellaisia asioita, joita ette ole tarpeeksi harjoitelleet. Mikä sitten on tarpeeksi harjoittelua? Koira osaa sujuvasti pyytämäsi asiat, kun se tekee ne välittömästi vihjeen annettuasi.Esimerkiksi ovesta kuljettaessa voit pyytää koiraa istumaan ennen kuin annat luvan mennä ovesta. Kun toistat tätä joka kerta ovista kuljettessa, koira alkaa istumaan valmiiksi oven edessä. Vielä pysyvämmän käytöksen saat aikaiseksi, jos koira itse tarjoaa ilman suullista vihjettä istumista ja seurauksena on jotain superkivaa oven toisella puolella: nose work -hajun etsiminen, koirakaverin luokse pääseminen, koirapuistoon vapaaksi pääseminen. Istuminen on silloin kannattavaa, kun seuraus on välitön ja mieluinen.
Onnistuneet ohitukset – katoavaa?
Etenkin kaupunkiolosuhteissa lenkkeillessä tulee paljon tilanteita, joissa koirat ohittavat toisensa pääsemättä nuuskimaan. Talutin ehkä ehtii kiristyä ja teinikoiran turhauma on taattu! Pentukoira on ehkä halunnut kaikkien vastaantulevien ihmisten ja koirien luokse. Sitten käy se eka kerta, kun tuleekin rähinä. Ihmettelet, mitä tapahtui? Koirasi ehkä reagoi rähähtäen ja toinen osapuoli reagoi kiristyneen taluttimen takia. Seuraavalla kerralla ohitustilanne ei sujukaan kuten yleensä. Jännität saman koiran kohtaamista yhä enemmän ja enemmän – kiristät talutinta refleksinomaisesti.Nyt on aika istua alas ja miettiä suunnitelmaa: Miten voit auttaa koiraasi ohittamaan toiset koirat rauhallisesti stressaamatta siitä itse? Ovatko varusteet kunnossa? Voitko vältellä ruuhka-aikoja ja käydä ohjatuissa ohitusharjoituksissa? Voitko sopia naapuruston koirien taluttajien kanssa pelisäännöistä? Auttaisiko keltainen nauha taluttimessa saamaan tilaa? Osaatko varmasti tulkita oikein epävarman teinikoiran elekieltä?
Ohitusharjoitusten lisäksi koirasi kaipaa myös vapaata leikkimistä sopivien kavereiden kanssa. Onko koirallasi joku sopiva kaveri? Ehkä sisarus asuu lähistöllä? Löytyykö turvallinen paikka, jossa vapaana juokseminen onnistuu?
MUISTILISTA siitä, mitä teinikoiran kanssa tarvitaan:
* paljon kärsivällisyyttä* reilusti positiivisia virikkeitä
* ripaus ennakointia
* samat säännöt ja toimintatavat aina ja jatkuvasti – johdonmukaisuus
* keskittymistä positiivisiin onnistumisiin
* kirjoita päiväkirjaa harjoitusten etenemisestä
Julkaistu Koirapostilehdessä 1/2018 - maaliskuussa 2018