Sivut

maanantai 22. heinäkuuta 2013

… pohtii koirakohtaamisia

Koira on sosiaalinen eläin, mutta haluaako koira tervehtiä kaupunkimaisessa ympäristössä kaikkia vastaantulevia koiria? Mistä johtuu remmirähjäongelmat? Onko koirapuisto sopiva paikka sosiaalisten suhteiden muodostamiselle? Entä kadulla taluttimissa tervehtiminen?

90-luvulla ensimmäisen koirani kanssa vietin paljon aikaa koirapuistoissa. Koirani oli sosiaalinen, mutta joutui jokusen kerran erilaisiin rähinöihin toisten urosten kanssa. Seurauksena oli lähinnä pieniä haavoja, jotka paranivat nopeasti. Tappelutilanteita ei juurikaan vältelty, osattiinkohan niitä edes tunnistaa ennakoiden?

2000-luvun alussa sain toisen koiran, jonka luonne oli ensimmäistä temperamenttisempi. Kooltaan pienempänä sille olisi voinut käydä huonosti isomman kanssa tapellessa. Aloin katsoa tarkemmin, milloin menemme koirapuistoon ja milloin emme. Samoihin aikoihin aloin välttää taluttimissa ollessa kohtaamistilanteita. Ainakin kertaalleen koiriani kohti tuli hallitsemattomasti hihnassa kiskova uroskoira, seurauksena eläinlääkärillä käynti ja antibioottikuuri koirani rintaan tulleen puremahaavan takia.

Moni Virikkeen kurssilainen on kamppaillut erinäisten ohitustilanteisiin liittyvien haasteiden kanssa. Apua haetaan yksityistunneilta ja ohituskursseilta. Usein tuskaillaan sitä, että toiset vastaantulijat päästävät koiransa pitkän taluttimen päässä kohti vastaantulijaa. Aluksi nuuskiminen saattaa sujua ihan hyvinkin, mutta tilanteen pitkittyessä tulee rähinä ”aivan yhtäkkiä”. Avuksi toisille koiranomistajille viestittämiseen tilanteita ennakoiden sopisi hyvin esimerkiksi keltainen taluttimeen kiinnitetty nauha

Koirat täytyy järjestyslain nojalla pitää kytkettyinä. Tämä on haastavaa koiran normaalin sosiaalisen kanssakäymisen kannalta. Talutin kiristää kaulaa ja kiihdyttää koiraa. Näin ollen koirien kohdatessa, ne ovat mielentilaltaan kiihtyneitä. Jos sitten vielä taluttajat kiristävät taluttimia, voi se aiheuttaa äkkireaktiona rähinän.

Koirat kommunikoivat toistensa kanssa hyvinkin hienovaraisilla eleillä, joita voi olla haastava huomata ajoissa. Pystyäkseen hallitsemaan tilannetta, taluttajan täytyy tunnistaa koiransa ennakoivat eleet ja kutsua koira pois tilanteesta ennen rähinää.

Elokuun lopulla vietetään syyskauden avajaisia ja samalla pidetään Elekieli-luento


Opettelethan tunnistamaan koirasi tarpeet ja käyttäytymisen syyt!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti