Sivut

maanantai 4. joulukuuta 2017

Merkkisana, naksutin, ehdollinen vahviste - miksi ja miten?



Naksutin - mikä se on - miksi se on kätevä koulutuksen apuväline?

Naksuttimesta tulee aina samanlainen ääni - eri laitteista hieman toisistaan poikkeava. Äänimerkki on yksi tapa kertoa koulutettavalle eläimelle tarkasti "olet tehnyt oikein, palkkio on tulossa". Äänimerkki ei siis ole palkkio vaan sen jälkeen on muutaman sekunnin aikaikkuna ojentaa palkkio eläimelle. 



Varsinaista naksutin-laitetta tärkeämpää on siis se periaate, että koulutustilanteessa eläin saa vapaaehtoisesti yrittää ja erehtyä (operantti ehdollistuminen). Merkin avulla sille kerrotaan, mikä käytös kannattaa tehdä oikein. 

Yksinkertaista, eikö? Vai onko? 





Mariannen naksutin-tarina

Hankin ensimmäisen naksuttimeni muistikuvieni mukaan jo viime vuosituhannella (oranssi-sininen laatikko kuvassa yllä). Olin lukiossa opiskellut psykologiaa ja ynnäilin Pavlovin kuolaavien koirien liittyvän jotenkin Koira ja delfiini -kirjan aihepiiriin. 
90-luvulla naksuttimesta ei ollut kuullut kovinkaan moni. En päässyt harjoittelussa kovin pitkälle, sillä silloinen koirani (kuvassa tulossa agilityputkesta) ei oikein tajunnut mistä on kyse. Miten olisikaan, kun en itsekään tiennyt miten toimia! 

Olin kuitenkin hurahtanut ideaan siitä, että äänimerkillä kerron koiralleni, että se on tehnyt oikein. 

Vuonna 2001 en vieläkään ollut kovin jyvällä ideasta, mutta silloin meille muuttanut haastava kodinvaihtaja-teinikoira "pakotti" ongelmineen minut miettimään miten saisin luottamusta rakennettua (kuvassa oikealla). 

Vuonna 2003 syntynyt flattiuros Beta (kuvassa vasemmalla) opetteli pentuna noudon sheippaamalla eli koiran oikea käytös napattiin naksuttimella merkkaamalla. 

Seuraava pentu v.2009 olikin jo "koirakoulupentu" eli meidän nyt 8,5 vuotias pinseri Pico, jonka kanssa missiona oli hyödyntää naksutinkoulutusta agilityn harjoittelussa - ja niin me teimmekin! Toinen missio oli harjoitella erilaisten palkkioiden käyttämistä koulutuksessa. Pelkällä ruualla ei pinseriä agilityyn motivoitu... Tarvittiin erilaisia merkkiääniä kertomaan erilaisia palkkioista; heitetty lelu ("vau"), naksuttimen tilalla "zap". 

Vuonna 2014 oli jälleen (tai oikeastaan vihdoin!) ajankohtaista aloittaa pennun kanssa noudon harjoittelu alkeista. Tällä kertaa hyödynsin pennun luontaisia taipumuksia leikkiä kanssani ja kantaa ihan mitä tahansa. Tärkeänä merkkinä harjoittelussa toimi naksutin sekä vaihtoehtoisesti merkkisana "jes". 

Koirapalvelu Virikkeen kursseilla!

Noin 20 vuoden aikana olen saanut olla osa naksutinkoulutuksen yleistymistä - olen oppinut soveltamaan merkkiäänen käyttämistä erilaisissa koiraharrastuslajeissa sekä tietysti arjen perustottelevaisuuden harjoittelussa. 

Virikkeen kursseilla ja luennoilla opetellaan kouluttamisen perusteita - myös ihmisiä ohjataan positiivisin keinoin - riittääkö sinulle palkkioksi taitavaksi oppiva koirasi?

Kirjallisuutta ja materiaalia:

Wikipediassa "naksutinkoulutus": 
https://fi.wikipedia.org/wiki/Naksutinkoulutus

Virikkeen kurssikalenterin löydät Vara verkossa -palvelun kautta:  https://www.varaaverkossa.fi/places/koirapalvelu-virike-tmi-680

Lystin ja Picon treenivideoita blogissa: http://picopinserilystiflatti.blogspot.fi/




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti