Sivut

perjantai 14. kesäkuuta 2013

Mitä on miellyttämisen halu?

Kurssilaisten suusta kuulen toisinaan, että ”koirani on helppo kouluttaa, koska sillä on miellyttämisen halua.” Tai sitten perustellaan koiran haastavaa luonnetta sillä, ettei koira halua miellyttää ihmistä vaan ”tekee töitä itselleen”. Mitä nämä tarkoittavat oikeasti, kun otetaan koiran oppimiskyky huomioon?

Eläimet, myös me ihmiset, opimme käytöksemme seurauksista. Teemme mieluusti sellaisia asioita, joista seuraa jotain mukavaa, palkitsevaa. Vältämme ikävien asioiden tekemistä, jos seuraus on riittävän negatiivinen.

Miellyttämisen halun olemassa olo tarkoittaisi sitä, että koira saa palkkion siitä, että ihminen tulee onnelliseksi. Onnellinen ihminen huomioi koiraa kehumalla ja kannustamalla, joten huomio on koiralle ensisijainen palkkio. Nykytutkimus on saanut selville, että koira tarkkailee paljon ihmistensä tunnetiloja ja tunnistaa niitä hyvinkin herkästi.

Aikojen saatossa erilaisia koiratyyppejä on kehittynyt erilaisiin tehtäviin, jotka liittyvät metsästämiseen tai asumuksen vartiointiin. Evoluutio on varmasti vaikuttanut siten, että ihmisten tuntemuksille herkät koirat ovat lisääntyneet sellaisissa töissä, joissa ihmiset ja koirat ovat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. Tyypillinen esimerkki ovat paimenkoirat. Toisena äärityyppinä ovat koirat, jotka tekevät itsenäisesti työtä, kuten vaikkapa kaukana ihmisestä saaliseläintä ajavat metsästyskoirat tai rottakoirat, jotka touhuavat itsekseen talleilla ja navetoissa hävittäen jyrsijöitä. Rottakoirathan tekevät itse asiassa samaa työtä kuin kissat, joista usein sanotaan, että niillä ei ole miellyttämisen halua.

Itsenäisessä työssä kaukana ihmisestä koira joutuu tekemään päätöksiä riippumatta ihmisen ohjeistuksesta. Kuitenkin metsästyskoiran, kuten noutajan tai seisovan lintukoiran, halutaan tuovan saaliin metsästäjälle. Eikös tässä olekin ristiriita? Mitä koira tarvitsee palkkioksi? Riittääkö pelkkä tyytyväinen rapsutus?

Miten koira oppii? –luennolla käydään läpi erilaisia palkkioita, joita käytetään toivottujen käytösten opettamisessa. Usein osallistujat saavat uusia ajatuksia siitä, miten monipuolisesti erilaiset ympäristössä olevat asiat voivat toimia palkkioina. Vastaavasti näiden asioiden poistaminen saatavilta on rankaisu.


Mikä on sinun koirallesi paras palkkio? 

Miten käytät ympäristössä olevia ärsykkeitä palkkioina?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti