Sivut

keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Millainen ihmisten kouluttaja on eläintenkouluttaja?

Koirapalvelu Virikkeen perustamisesta tulee maaliskuussa kuluneeksi jo yhdeksän vuotta!
Tuona aikana koirien kouluttaminen on muuttunut - on melkein jo itsestään selvää, että pentu viedään pentukurssille sosiaalistumaan ja saamaan oppia. 

Toisaalta ymmärretään sekin, että koirakoulussa ollaan yhdessä koiran kanssa. Koirakoulun kouluttajan työ on oikeastaan enemmän ihmisen kuin sen nelijalkaisen parhaan ystävän kouluttamista. 

Koirankoulutusmaailmassa on vahva perinne sille, että uusia pennunomistajia kouluttaa meritoitunut kasvattaja. Ohjeita tulee myös eläinlääkäriltä, sosiaalisesta mediasta erilaisilta keskustelupalstoilta, ehkä naapureilta ja työkavereilta. Pahimmillaan pentuparan ihminen on ymmällään - ohjeet voivat olla pahasti ristiriidassa. Jos ohjeita sitten sovelletaan miten minäkin päivänä, pentukin menee sekaisin ja seuraus on yhteydenotto ongelmakoirakouluttajalle. Hän huokaisee mielessään "kumpa olisimme tavanneet pentukurssilla".

On ihmisiä, jotka kuvittelevat koiran kouluttamisen olevan kamalan vaativaa! Heillä usein on vahva näkemys sille, miten he haluavat toimia. Heillä voi olla pitkä kokemus useamman koiran kouluttamisesta. Sitten kun omalle kohdalle sattuukin erilainen koirayksilö, joudutaan istumaan alas ja ehkäpä myöntämään omien taitojen rajallisuus. Iso hatunnosto heille, jotka ovat myöntäneet puutteensa ja astuneet opintielle tähän mielenkiintoiseen maailmaan!

Viisas yhdysvaltalainen eläintenkouluttaja, alan pioneeri, Bob Bailey on tiivistänyt monia kouluttamisen periaatteita tiiviisiin lausahduksiin. Yksi kaiken kattavista on "change your behavior". 

Jos ja kun koira ei käyttäydy ihmisen toivomalla tavalla, täytyy jotain muuttaa: sekä ihmisen että koiran. Kun ihminen muuttaa käytöstään, koirakin sen todennäköisesti tekee! 

Avainkysymys on se, miten ihminen oppii toimimaan eri tavalla! Jos hän tekee jotain eri tavalla vain kouluttajan läsnäollessa, ei koira kotona käyttäydy eri tavalla. Jos joku toinen perheenjäsen provosoi koiraa, ei auta että yksi perheenjäsen toimii eri tavalla! 


Monelle kurssilaiselle erilainen toimintatapa on haaste. Jokaisen meistä täytyy miettiä ihan konkreettisesti mitä teen. Missä kädessä pidän taluttimen, entä naksuttimen? Tarvitsenko naksutinta? Missä pidän namit tai palkkiolelun? Millainen talutin on omaan käteen sopivin ja suhteessa koiran kokoon oikean vahvuinen? Missä tilanteissa harjoittelen koiran kanssa - kuinka paljon haluan käyttää aikaani koiran kanssa?

Kurssitilanteessa edistyminen on osin kouluttajan vastuulla. Jos osallistuja jatkuvasti kokee epäonnistumista ja hänen koiransa käyttäytyminen ei muutu, kotona tai kurssilla, saattaa hän todeta, että menetelmä ei toimi. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole!  Osaava kouluttaja osaa ohjeistaa joko muuttamaan jotain käytännöissä tai kehottaa jatkamaan vielä hetken samalla tavalla. Me ihmiset olemme liian usein kovin kärsimättömiä! 

Kouluttajalta tuleva palaute voi olla osallistujalle joko positiivista tai negatiivista. Ihan niinkuin koirallekin, myös meille ihmisille negatiivinen palaute masentaa ja tekee oppimisesta vaikeaa ja ikävää. Ei tee mieli yrittää, kun takana on paljon epäonnistumisia!

Ammatikseen työskentelevät päätoimiset eläintenkouluttajat keräävät jatkuvasti uusia kokemuksia uteliaiden oppijoiden elkein. Heillä on mielikuvitusta ja ideoita sekä arviointikykyä. 

Etsi siis itsellesi ja koirallesi sellainen kouluttaja, joka antaa konkreettisia ohjeita sekä kannustaa palautteessaan, mutta toisaalta haastaa sopivasti! 

***************************************************************************************************************

Koirapalvelu Virikkeen kurssitila löytyy Vantaan Petikosta
 - tervetuloa tutustumaan - 
AVOIMET OVET
 sunnuntaina 12.2.2017 klo.11-16
LISÄTIETOJA: 
www.koirapalveluvirike.net

*****************************************************************************************************************


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti