Sivut

sunnuntai 29. heinäkuuta 2018

TEINIKOIRA JA TALUTIN - REITTI REMMIRÄHJÄKSI?



Pieni pentu reipastuu silmissä ja haluaa tervehtiä sekä ihmisiä että toisia koiria. Sosiaalistaminen on tärkeää – hyviä positiivisia kokemuksia tarvitaan paljon!

Nyky-yhteiskunnassa koirat täytyy pitää taluttimessa. Taluttimessa kohtaamiset ovat usein kiihtynyttä kiskomista ja konfliktiriski kasvaa.

Miten ihmeessä taata omalle koiralle hyviä koirakokemuksia eri näköisistä ja kokoisista koirista?


Ensimmäinen rähähdys!

Palataan pennusta teinikoiraksi kasvaneeseen junioriin. Pennulla on mielessä mukavat leikkihetket kadulla kohdattujen koirien kanssa. KUNNES tapahtuu se ensimmäinen rähähdys – toinen koira ei haluakaan juniorin pomppaavan vasten ja rähähtää reippaasti. Kaikki osapuolet pelästyvät ja junnukoiran omistaja ei enää uskalla päästää koiraa toisten luokse – jos vaikka rähinä tapahtuu uudestaan? Vaistomaisesti taluttaja kiristää talutinta, kun toinen koira taluttajansa kanssa tulee kohdalle.

Rutiini rikki!

Koiran päässä tämä tarkoittaa sitä, että rutiini moikkaamisesta muuttuu sekavaksi ja se ilmaisee käytöstään erilaisilla tavoilla: haukkumalla, puremalla taluttajaa käsistä ja räyhäämällä remmin päässä sille vastaantulevalle koiralle. Taluttaja kilauttaa kouluttajalle: miten saan koirani kulkemaan ohi toisista koirista rähjäämättä?

Huono kokemus

Toinen reitti remmirähjääjäksi liittyy arkuuteen ja ikäviin tilanteisiin: aran koiran luokse on ehkä sännännyt irtokoira ja tilanteessa on säikähdetty puolin ja toisin – eniten varmasti se arka koira. Tilanne on ehkä loppunut aremman koiraosapuolen rähähdykseen ja koirat on saatu erotettua turvallisen matkan päähän.

Luontainen tapa tervehtiä

Koirille olisi luonnollista tervehtiä toisia koiria vapaana – ilman talutinta tai talutin löysällä. Ne kiertäisivät toisiaan, haistelisivat takaa ja edestä. Sitten alkaa leikki tai tilanne loppuu ja osapuolet lähtevät eri suuntiin.


Kuvasarjassa pentujen rauhallinen kohtaamistilanne PentuEskari-tunnilta:





Tapaaminen alkoi pentujen ollessa taluttimissa, löysällä hihnalla. Rauhallisen alkunuuskimisen jälkeen taluttimet otettiin irti ja pennut saivat hetken olla vapaammin. Namien etsiminen lattialta rauhoitti menoa. 

Irtokoira tulee kohti – apua, mitä tehdä!

Laeista huolimatta koiria pidetään vapaana ja irtokoiran kohtaaminen tapahtuu varmasti jokaiselle koiralle joskus niin, että se itse on taluttimessa – epäreilu tilanne, mutta taluttaja voi auttaa koiraansa olemalla rauhallinen ja pitämällä taluttimen löysällä.

Kun kohtaat irtokoiran koirasi kanssa – toimi näin:

Pysy rauhallisena.

Jos irtokoira tulee rauhallisesti kohti, pidä oman koirasi talutin löysällä. Jos puhut, tee se rauhallisesti. Tarkkaile koiria koko ajan. Kun koira siirtyvät hieman kauemmas toisistaan, houkuttele oma koirasi luoksesi kutsumalla tai nameilla houkuttelemalla.

Jos irtokoira tulee kohti haukkuen ja rähisten:

Yritä ehtiä oman koirasi eteen ja pysähdy päättäväisesti – ojenna kätesi pysäyttävästi ja sano ”seis!”.

Vältä äkillisiä liikkeitä, sekavaa huutamista ja koiriin koskemista.

Jos koirasi hakeutuu turvaan, suojaa sitä.

Jos koirat täytyy saada kytkettyä, varmista, että koirien pannoista/valjaista otetaan kiinni yhtä aikaa.

Jos tilanteessa on tullut rähinä, erota koirat toisistaan ja siirry turvallisen matkan päähän.
Poistu tilanteesta vasta kun koirat ovat rauhoittuneet ja mahdolliset vahingot kartoitettu.

Vaihda yhteystietoja toisen koiran taluttajan kanssa.

Samat ohjeet pätevät myös koirapuistoissa syntyneisiin konflikteihin.

Lopuksi

Koirat ovat eläimiä. Erittäin hyvin koulutettukin koira voi joskus rähähtää toiselle koiralle. Monia tilanteita voidaan välttää ennakoimalla – pieniä huomaavaisia tekoja. Tärkein ennakointitapa on kohtaamistilanteissa estää koirien välinen tuijotus: Käänny oman koiran eteen, kaarra sivusuunnassa etäämmälle. Pidä oma koira pientareen puolella. Muista: talutin löysällä!

Julkaistu 3/2018 Koiraposti -lehdessä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti