Sivut

lauantai 2. maaliskuuta 2019

Koulutuksen eteneminen – ryhmäkoko koirakouluissa ja muissa koulutuksissa
Viimeisen 10 vuoden aikana Suomeen on perustettu lukuisa määrä koira-alan yrityksiä, jotka työllistävät ammattimaisia kouluttajia sivu- tai päätoimisesti. Samaan aikaan perinteiset rotu- ja lajiharrastusyhdistysten järjestämät koulutukset toteutetaan enemmän ja vähemmän talkootyönä. Uuden koiranomistajan voi olla vaikea hahmottaa, mitä eroa on käytännössä ammattimaisella ja talkootyöllä järjestettävällä koulutuksella.

Viime vuosina on tullut paljon tietoa tarjolle – kouluttamisesta ja koiran käyttäytymiseen liittyen. Kouluttamisen vaiheista tiedetään hyvinkin paljon ja tehokkaasti toteutettuna koirat oppivat nopeasti – ja omistajat siinä samalla.

Kouluttamisen ihan ensimmäisessä vaiheessa eläintenkouluttaja järjestää tilanteen sellaiseksi, että eläin oppii halutun käytöksen, esimerkiksi kontakti omaan ihmiseen. Tällöin meillä täytyy olla käytettävissä koulutettavalle eläimelle mieluisat palkkiot. Oppimista nopeuttaa ympäristö, jossa ei ole koulutettavaa eläintä häiritseviä ärsykkeitä: esimerkiksi toisia eläimiä, vieraita ihmisiä, ääniä tai hajuja. Mitä paremmin eläintenkouluttaja tuntee koulutettavan eläimen, sitä paremmin hän voi muokata ympäristöä oppimista edistäväksi.

Koirakoulujen ammattitaitoiset kouluttajat osaavat muokata ympäristöä sopivaksi – heillä on todennäköisesti varsin pienet ryhmät, jotta jokainen saa yksilöllistä opetusta alkeisvaiheessa. Sisätiloissa järjestetyillä kursseilla voidaan minimoida häiriötekijät alkeisharjoittelua varten esim. seuraavilla järjestelyillä: väliseinät, ohjeistukset ovista kulkemiseen, millaiset varusteet koiralla ja sen omistajalla tulee olla sekä millainen aikataulu kurssilla on. Jokaisella ammattilaisella on oma taustansa ja kokemusta erilaisista tilanteista – nämä kaikki muokkaavat käytäntöjä.

Monien yhdistysten kurssit pidetään ulkona kesäkaudella, esimerkiksi erilaisilla urheilukentillä, parkkipaikoilla tai yhdistysten omilla ulkokentillä. Esimerkiksi pk-seudulla on monenlaisia kenttiä: osassa hiekkapohja, osassa nurmea, osassa aidat ympärillä, osassa ei.

Pentukoiran oppiminen on tehokasta – käytännössä kaikki eläimet oppivat ihan koko ajan. Jos koiran kanssa mennään ”kylmiltään” kurssille, jossa on useammassa ryhmässä ulkona paljon koiria, ovat alkeistason oppimisen edellytykset todella haastavat.

Yhdistysten koulutuksissa perinteenä on se, että kouluttajana on kokenut harrastaja, joka tuntee harrastuslajin vaatimat taidot ja on osannut opettaa ne omalle koiralleen. Osoituksena taidoista voi olla kisamenestystä kyseisessä harrastuslajissa.
Monet kasvattajat järjestävät koulutuksia pentueidensa pentujen perheille. Kasvattaja on todennäköisesti nähnyt kasvattamansa pennut syntymästä lähtien ja tietää siitä, miten ne ovat kasvaneet. Taustalla voi olla pitkä kokemus saman suvun koirista – arvokasta tietoa toki!

Asiakaspalvelu ja hinnoittelu

Yhdistyksissä aktiivit, talkoolaiset, ottavat vastaan ilmoittautumiset, päivittävät yhdistyksen kotisivuille tiedot jne. Yrittäjä-kouluttajat tekevät saman – ja laskuttavat siitä sekä myös itse kouluttamisesta.

Yrittäjälle kuluja tulee tietysti myös sisätilojen vuokrista ja muista kiinteistä kuluista. Arvonlisävero, 24%, sisältyy hintoihin.

Yhdistykset eivät tavoittele voittoa, joten hinnan tulee kattaa lähinnä tilan tuomat kulut. Talkootyöstä ei makseta rahaa. Monella yhdistyksellä aktiivit keräävät talkootyöstä aktiivisuuspisteitä ja saavat vastapainoksi esim. harjoitella kausikortilla yhdistyksen tilassa.

Kaikenlaisia kursseja tarvitaan!
Kouluttamisen vaiheissa edettyään harrastaja haluaa yleensä kisaamaan lajissaan. Kisaympäristössä on monenlaisia ärsykkeitä ja kisatilanteessa koiran täytyy osata opetetut asiat myös näistä häiriötekijöistä piittaamatta.

Arkitaitojen harjoittelussa olennaista on osata taidot esimerkiksi lenkkeilytilanteissa – kun muita koiria tulee vastaan, kun kotiin tulee vierailijoita jne.

Alkuvaiheen jälkeen harjoituksiin lisätään häiriötekijöitä vähän kerrallaan: uusia ihmisiä, koiria, erilaisia treenipaikkoja.


Yhteenveto
Aloita koirakurssien ”ura” pentusi kanssa sellaisessa ympäristössä, jossa a) ammattitaitoinen kouluttaja auttaa sinua järjestämään tilanteen pennun ja sinun oppimistasi helpottamaan, b) siirry haastavampiin tilanteisiin ja harjoituspaikkoihin, kun tiedät miten toimia erilaisissa tilanteissa. Ja kun koirasi jo osaa perusteita: kontakti, itsehillintä, rauhoittuminen, erilaiset palkitsemistavat.

Kun kohtaat uuden kouluttajan, kerro hänelle mieluiten jo etukäteen vaikkapa sähköpostitse, mitä olette jo ehtineet koirasi kanssa harjoitella. Ammattitaitoinen kouluttaja haluaa ennakkotietoja ja osaa myös hyödyntää niitä – sinua ja koiraasi kunnioittaen.

Muistathan pitää koirasi puolia – jos jokin tilanne on mielestäsi liian vaativa, uskalla sanoa siitä ja vetäydy tarvittaessa pois tilanteesta. Olet oman koirasi luottamushenkilö ja turvallisuuspäällikkö. Tottelevainen koira luottaa omaan ihmiseensä – ansaitusti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti