Sivut

sunnuntai 24. toukokuuta 2020

Muista nämä kolme asiaa, kun koulutat koiranpentua - haastattelu IS 24.11.2019

Alkuperäinen haastattelu julkaistu 24.11.2019: 

Koiramaailmasta löytyy paljon ohjeiden antajia, jotka voivat sekoittaa paitsi ihmisen, myös koiran pään. Kokenut eläintenkouluttaja Marianne Mayer on työskennellyt uransa aikana peräti 2 000 koiran kanssa.
Yhä useampi uuden koiran omistaja hakee ulkopuolista tukea pennun kouluttamiseen. Koirapalvelu Virikkeen omistaja ja kouluttaja Marianne Mayer on kouluttanut koiria yli kymmenen vuoden ajan ja tavannut työssään lukuisia koiria ja omistajia.

- Koiran kouluttamisessa on kyse siitä, että koiralle opetetaan toivottua käytöstä. Koirakoulun kursseilla saa oppia siitä, miten koiralle voi opettaa erilaisia käytöksiä. Mutta oppeja täytyy myös harjoitella kotona – koira tarvitsee harjoitusta, jotta uusista käytöksistä tulee luotettavia.

On selvää, että kouluttaminen vaatii omistajalta motivaatiota ja johdonmukaisuus on kouluttamisessa olennaista. Mutta mikä on tärkeintä pennun kouluttamisessa?

- Pentuaikaan kannattaa panostaa, koska sosiaalistamiskausi on tärkeä vaihe pennun elämässä ja sillä on merkitystä koko loppuelämän ajan. Tässä vaiheessa olisi tärkeää, että pentu saa paljon erilaisia kokemuksia, ja että ne ovat positiivisia.

Toiseksi pennun kanssa pitää muodostaa luottamussuhde – uusi perhe on sen tukipilari.

- Positiiviset kokemukset rakentavat suhdetta parhaiten alusta alkaen. Perheenjäsenten täytyy opetella tuntemaan pennun tarpeita ja millaisista asioista se pitää ja millaisista ei?

Kouluta palkitsemalla

Mayer kertoo, että koiramaailmasta löytyy paljon ohjeiden antajia.

- Kun saat ohjeita, mieti, miten luotettava ohjeen antaja on ja mihin hänen ohjeensa perustuvat. Onko hänellä alan ammattitutkinto?

Ristiriitaiset ohjeet voivat sekoittaa paitsi ihmisen, myös koiran pään. Mayerin mukaan nykyaikaisiin koulutusmenetelmiin eivät kuulu pelotteleminen tai fyysinen kurittaminen.

- Palkitsemiseen perustuva menetelmä on tehokas tapa kouluttaa mitä tahansa eläintä, olipa kyseessä lemmikkikoira tai työkoira.

Ruualla palkitseminen on usein kätevin tapa palkita koiraa.

- Yleensä suosittelen käyttämään koiran ruokaa palkkiona pentuvaiheessa niin pitkään kuin mahdollista. Viimeistään kun kasvuvaihe hidastuu, voi olla tarpeen ottaa koulutukseen mukaan parempia palkkioita eli herkkuja käyttöön. Parempi palkkio auttaa todennäköisesti toimimaan vaativissa tilanteissa, joissa on koiraa kiinnostavia ärsykkeitä, kuten vaikkapa toisten koirien ohittamiset.

Yleisin virhe, mihin koirankouluttaja voi sortua, on se, että ei jaksa pitää palkkioita mukana ulkoillessa.

- Palkkionameja ei kannata unohtaa myöskään pentuvaiheen mentyä ohi, koska etenkin nuoren teinikoiran kanssa tiheästi palkitseminen on usein kertauksenomaisesti tarpeen.

Mayerin mielestä paras palkkioherkku on koiralle mieluinen, lihapitoinen ja ravitsemuksellisesti järkevä.

- Tärkeää on myös se, että namipala sopii koiran kokoon ja on helposti mukana kuljetettava, eikä se murusta!

Marianne Mayer on koulutukseltaan biologi ja eläintenkouluttaja. Parhaillaan hän opiskelee uutta eläintenhoidon erikoisammattitutkintoa, osaamisalana eläinten kouluttaminen. Koirapalvelu Virikettä hän on pyörittänyt 10 vuoden ajan Vantaan Petikossa. Mayerilla on kaksi koiraa, 10-vuotias pinseriuros ja 5-vuotias sileäkarvainen noutaja narttu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti