Sivut

keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

ja pihoissa olevat koirat

Eilen koin jälleen voimakkaita sydämentykytyksiä äkkitilanteessa, kun murto-osan omien koirieni koosta oleva pieni koira syöksyi aitaamattomalta pihaltaan pois ihmistensä luota rähisten minua ja koiriani kohti. Yritin ehtiä alta pois, mutta en ehtinyt. Tilanteen katkaisi mies, joka tuli koiran perässä sieppaamaan omansa ja samalla tuuppaisi omaa koiraani, joka oli juuri aikeissa rähisijää napata.

Tilanteen jälkeen sanoin muutaman sanan näille ihmisille. He veivät koiran pois paikalta. Paikatakseni omien koirien tunnetilaa ja omaani myös, jouduin tekemään muutaman kierroksen kontaktitreeniä ja seuraamista tapahtumapaikan ympärillä. Onnekseni omat koirani rauhoittuivat paremmin kuin minä.

Kevään ja kesän edistyessä yhä useampi meistä haluaa tarjota koiralleen mahdollisuuden viettää aikaa ulkona omassa pihassa. Helpointa on miettiä muutamia yksinkertaisia asioita:
- älä jätä koiraasi pihaan kytkemättömänä valvomatta
- jos jätät koirasi pihaan yksin, varmista, että koira ei pääse tarhasta tai aitojen yli/ali karkaamaan tai saa juoksunarua purtua poikki
- jos pidät koiraa vapaana aitaamattomalla pihalla, mieti miten paljon mihinkin kellonaikaan on ohikulkijoita. Esim. pientaloalueella liikkuu paljon koiria iltapäivällä omistajiensa työpäivien jälkeen ulkoilemassa. Myöhään iltaisin tai aikaisin aamulla kulkijoita on vähemmän
- harjoittele OIKEASTI luoksetulo kuntoon ja opeta koirallesi sujuvaksi luopuminen, esim. Jätä -vihjesana.
- sovi naapureiden kanssa yhteiset pelisäännöt siitä, miten reagoidaan, jos irtokoira ilmaantuu. Huutaminen ja tuuppiminen provosoi koiraa taatusti lisää eikä ainakaan nopeuta tilanteen päättymistä.

Harjoittelu omassa pihassa, kun ohi kulkee erilaisia kulkijoita:
- pidä koira aluksi kytkettynä, jotta saat varmistettua koiran pysyvän lähelläsi
- palkitse koiraa runsailla nameilla aina kun pihan ohi kulkee joku, oli kyse koirasta, ihmisestä, luonnon eläimestä tai jostakin ajoneuvosta/kulkuvälineestä.
- parhaan tuloksen saaminen edellyttää sitä, että epäonnistuneita tilanteita tapahtuisi vain harvoin
- vältä ikävät tilanteet pitämällä koira sisällä, kun itsekin olet siellä tai et pysty vahtimaan koiraa
- laita pihan portin viereen tieto siitä, että pihassa on koira.

Toivottavasti yksikään koira ei joudu kokemaan samaa minkä me koimme eilen!

Iloista Vappua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti