Sivut

keskiviikko 25. huhtikuuta 2018

PALKKIOT: Ruoka ja erilaiset makupalat, namit, herkut, karkit, nampat, nannat – mitä näitä nimityksiä nyt onkaan…


Yksi tärkeimmistä asioista eläinten kouluttamisessa on motivaatio ja motivointi.


Palkitsemalla oikeasta käytöksestä saamme eläimen oppimaan haluamamme käytöksen. Ehdollisen vahvisteen avulla merkitsemme oikean käytöksen ja sen jälkeen kouluttajalla on aikaa tarjota palkkio muutaman sekunnin sisällä.

Ruokaa, ravintoa, me kaikki tarvitsemme pysyäksemme hengissä. Ruualla motivointi on siis yksinkertaisinta: tarjoamme koiralle palkkioksi oikeasta käytöksestä jotain syötävää.

Olisipa se näin yksinkertaista…

Ehkä sinäkin olet tuskaillut tilanteessa, jossa koirasi ei huoli herkkuja, vaikka miten tuputtaisit niitä, heittelisit tai vierittäisit?

Tai sitten koirasi ahmii sormesi mukana, kun ojennat sille ruokapalkkion?

Palkkioiden valitsemisessa täytyy katsoa koiraa, sillä palkkion yksi tärkeä ominaisuus on se, että koira pitää sitä palkkiona. Koiran täytyy tykätä siitä ruuasta, minkä sille palkkiona annat. Jos näin ei ole, oppiminen vähintään hidastuu.Haasteita seuraa vaikkapa näistä asioista:

·       allergiat: jos koirasi on yliherkkä useammalle ruoka-aineelle, joudut tarkkaan miettimään mitä koiralle tarjoat, sillä seurauksena voi olla ripulia, iho-oireita tai esimerkiksi korvatulehdus

·       kaloripitoisuus: jos oikein innostut opettamaan koirallesi erilaisia käytöksiä, palkkioita kuluu paljon – niistä kertyy kaloreita ja pian koirasi voi olla ylipainoinen – aivan liian yleistä nykyään – tosin ei todellakaan aina koulutuksen seurauksena.

·      palkkion koko: on ihan eri asia pilkkoa koirakoulun tunnille palkkiot sopivan kokoisiksi chihuahualle kuin bullmastiffille tai noutajalle! Siinä missä chihu nykertää pienen palan kinkkuleikkele-palasta, noutaja ei saman kokoista palaa ehdi ehkä huomaamaankaan!

·       ruuansulatusongelmat, terveys: Oliko koirallasi kurssin jälkeen paljon kaasuvaivoja? Tai maha löysällä niin että jouduit yöllä heräämään ulkoilemaan? Millaisia nameja annoit sille? Katso paketista ravintoarvoja ja valitse seuraavalla kerralla laadukkaampia herkkuja.


Ihmisosapuolen eli kouluttajan eli juuri SINUN kannalta koulutustilanteessa vaikuttavat ainakin nämä asiat:

·       namipalan koko: saatko annettua yhden namin kerrallaan kuolaisilla sormilla?

·       koostumus: tarttuuko nami sormiisi? Ovatko namit yhtä mössöä makupalapussin pohjalla? Mureneeko nami pilkottaessa niin että hukkaan jää murusia, joita koira etsii lattialta tai sormistasi?

·       tarvitseeko sinun käyttää aikaa namien pilkkomiseen? Vai ovatko herkut jo pussissa sinun koiralle sopivassa palakoossa?

·      miten säilytät namit treeniajan ulkopuolella: jääkaapissa, huoneenlämmössä, pakastimessa?

·       hinta: miten paljon käytät rahaa namien hankkimiseen? Jääkö nameja yli – heitätkö rahaa siis roskikseen?

·       eettisyys: missä päin maailmaan ja millaisista raaka-aineista namit tehdään? Et ehkä halua ostaa tehotuotetun broilerin fileepalasia? Tai toiselta puolelta maailmaa tuotua kuivattua lihaa?

·       missä pidät nameja ja saatko ne annettua taskustasi sujuvasti riittävän nopeasti?Mikä on sinun koirasi suosikkiherkku? Millainen herkku on sinun mielestäsi kätevin?

Blogin seuraavassa osassa mietitään erilaisia tilanteita, joissa koiralle annamme ruokaa palkkiona.


Seuraathan myös Koirapalvelu Virikkeen Facebook-sivua ja Instagramissa kuvia koiramaisista tilanteista. Virikkeen mobiilisovelluksen lataamalla saat tulevista tapahtumista tiedotteita suoraan mobiililaitteellesi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti